28 září 2008

Nejen planespotting na Google Maps

Google Maps nedávno aktualizovaly satelitní mapy (nejen) Prahy snímky s větším rozlišením - a jedny z mých prvních kroků po mapě vedly na Ruzyňské letiště. A hned u prstu A jsem zjistil, že se na letadlech dají přečíst registrace. Při focení byla v provozu asi dráha 24 (spotteři parkují tady), ale žádné letadlo v akci jsem nenašel. Jinak je ale situace slabší a žádný výjimečný stroj tam zrovna netrefili. Za zkouknutí ale stojí třeba Jumbolino ještě v barvách SN Brussels, u hangáru F je hezké velikostní srovnání A310 (OK-WAB) s A320 (OK-GEA), nechybí nerozlučná dvojice Fischerových "Niveí" (OK-FAN a OK-FUN) a u terminálu Jih stojí stará dobrá vládní Tu-154. V Kbelech už ale přetahujou mladšího brášku, vládní A319CJ. Za zkouknutí stojí taky muzejní expozice (třeba Tu-104 OK-LDA nebo MiGy a Suchoje), ale i veřejnosti nepřístupné depozitáře. Satelitní spottery holt od plotu nevyžene ani ochranka vojenského letiště. Na Točné pro změnu jedna Morava a o kus vedle větroň, který si netroufám identifikovat.
Mimo letadla je tam toho taky spousta - třeba Pendolino v Holešovicích, na Karláku se potkaly dvě "Porschetramy" (Škoda 14T), na Vltavě se čile vesluje i šlape, Nové spojení se horečnatě staví, stejně jako pražský okruh u Lochkova a pokračovat by se dalo do nekonečna...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nejak jsem asi zaspal, ale GEODIS (nebo kdo to poskytl Google ty podklady pro Prahu a Ostravu) ma uz vlastni satelit, ze pises o satelitnich spotterech?

AFAIK jsou tzv. "satelitni fotky" delane z letadel, takze ani neni divu, ze tam neni zadne letadlo "v akci".

Pavel Koběrský řekl(a)...

Zmátlo mě, že to Google nazývá Satelitní, i když to teda od určitého měřítka satelitní není. Dík za upozornění.