28 června 2007

Jak vychladit pivo v hotelu bez ledničky

Docela často přebývám v jednom ** hotelu v jedné sousední zemi, která sice není považována za zemi typicky pivařskou, dokonce byla ve sporu o vodku zařazena do "vodka belt", ale pivní tradice zde existuje. V Polsku se dokonce některá piva dají i pít, například Tyskie je skutečně vynikající (což zapadá i do mé geografické teorie pivních preferencí - Tychy jsou od Ostravy blíže než Olomouc, natož Plzeň nebo Budějovice). Poláci ovšem naprosto neuznávají naši desítku - prý ji pijeme proto, že máme jistotu že nás nikdo neokrádá - prý se totiž už dále nedá ředit. Jejich piva jsou tak většinou silnější a to platí zejména pro ty označené Mocne (tedy silné).
Subjektem mého testu se stala piva Kaztelan Mocne, 14,6%, 6,8% etanolu, vyrobeno v pivovaru Kasztelan který patří do skupiny Carlsberg Polska a Kaper Mocne, 8,7% etanolu, vyrobeno v pivovaru Zywiec. V testu ale nebudu porovnávat chuť, nýbrž způsoby, jak na hotelovém pokoji bez ledničky pivo vychladit.
V úvahu přicházejí celkem tři možnosti. První z nich je dát pivo za okno, což zejména za určitých povětrnostních podmínek funguje skvěle. Dneska je ale za oknem 17 stupňů, což by sice pivu pomohlo, ale ne moc dramaticky. Druhým typickým způsobem je hodit pivo do umyvadla. Jenže - z kohoutku teče voda o 20 stupních, což je sice o něco méně než má zteplalé pivo z obchodu, ale stále docela hodně. Třetí možnost je pivu teplo nějak aktivně odebrat - nejlépe jej využít na změnu skupenství.
Ve stejnou chvíli tedy putuje Kasztelan do umyvadla a Kaper je obalen toaletním papírem, namočen a vystrčen za okno. Myšlenka vypadá takto: kromě toho, že chladný studený vzduch odebere nějaké teplo vodě, voda se bude také vypařovat, k čemuž bude potřebovat značné množství skupenského tepla vypařování. A to vezme z plechovky piva.
Asi dvě hodiny se Kasztelan v umyvadle hezky ochlazuje vedením, zatímco za oknem probíhají jakési tajemné termodynamické jevy. Po dvou hodinách vytahuji plechovku z vody, pro srovnání ji osuším. Z Kapra strhnu toaleťák a...
Výsledek je naprosto jasný, Kasztelan je tak akorát pitelný, zatímco Kaper je velmi příjemně vychlazený. Obaluji jej novým toaleťákem, namáčím, strkám za okno a pije Kasztelana píši blogpost. Protože po dvou mocnych piwech bym żaden blogpost już nienapisał...
P.S. Pravděpodobně by se ještě rychleji vychladilo, kdybych ho přidělal na mřížku výdechu klimatizace - proudící studený a suchý vzduch by udělal svoje. Ale nechtělo se mi vytahovat tkaničky z bot a nic lepšího na připevnění jsem neměl...

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

jo no, v hotelu se hlavně plechovky dobře chladí v umyvadle. ..co jsme se toho na internátě ještě jako středoškoláci nachladili :-) člověk by neřekl, jak je i při vyšší venkovní teplotě pivo pitelné při chlazení v tom mokrém kapesníku. Opravdu to funguje, vyzkoušel jsem to při venkovní teplotě 20°C. No na akce jsme si letos zainvestovali koupili teď nějakého Sputníka :-D http://www.pivnichladice.cz/kategorie-chladice/suche-chladice/s-kompressorem/pivni-chlazeni-sputnik-20-k/ je to variace na Lindr, tak uvidíme co to bude umět - suché chlazení mi nikdy nepřišlo tak efektivní jako průtok ledovou vodou :-) Jinak do hotelu ještě osvědčená metoda hodit plechovky do velké nádoby, zasypat ledem z lednice, důkladně posolit a decentně zalít vodou... neskutečně rychle to působí. Do 5 minut studený pívo

Chlazení Lindr řekl(a)...

Doma mám chlazení od Lindru a jsem spokojený. Jinak na dovolené v hotelu už jsem viděl chladit i v nádržce u WC :) Jsme vynalézavý národ a co se týče piva, tak si poradíme vždycky :)

Anonymní řekl(a)...

Není nad pořádnou velkou lednici amerického typu https://www.covybrat.cz/nejlepsi-lednicky/ která je úplně plná čerstvě oroseného moku. Orosený mok pij po celý rok... :-)))