02 října 2013

O levných LED žárovkách z Číny

K LED žárovkám jsem se dostal někdy v roce 2010 díky známým, kteří nám v dobré víře pořídili lustr se třemi GU10 paticemi a třemi 50W halogenovými parabolami OSRAM. Na jejich krabičce byl krásný údaj o 2000 hodinách životnosti, ale odhadem po desetině času se začaly postupně poroučet do věčných lovišť. Nahradil jsem je dvacítkami stejné značky, ale byl jsem opět osrán, jedna z nich odešla dokonce asi po třiceti hodinách. Neznačkové na tom nebyly o nic lépe a tak jsem začal pátrat a zjistil jsem, že na eBayi se dají pořídit čínské tříwattové tříčipové paraboly "warm white" za nějakých 180 Kč, o dost levněji, než u nás.
První žárovka neurazila ani neohromila - svítila o něco méně než halogenová dvacítka a kužel byl o něco užší, barva světla byla tak tak. Ale přesvědčila mě natolik, že, jsem za o něco nižší peníze pořídil dvě stejné. A to bylo těžké zklamání, protože svítily tak trošku do zelena. Nakonec jsem je ale v lustru nechal a jsou tam po třech letech stále. Nevím, co bylo příčinou praskání halogenek, ale v tomto případě se i při této ceně LEDky zaplatily.
Pak jsem začal pořizovat další. Pětiwattovou jasné bílou s šedesátkou viditelných SMD diod používám dodnes ve spíži a to bílé světlo, které odtamtud vychází se mi vyloženě líbí. Devítiwattová sedmičipová s mléčným krytem a masivním chladičem dostatečně a příjemně osvětluje malou, asi desetimetrovou pracovnu - barevně mi ze všech "teplých" přijde nejzajímavější. Malá, snad jednowattová E14 svíčka do noční lampičky v dětském pokoji mě vyšla na 55 Kč včetně poštovného z Hongkongu, ale byla to nakonec jediná, která vydržela poměrně krátce, zhruba rok. Náhrada za podobnou cenu zatím drží. Taky jsem vyzkoušel pětiwattovou RGB žárovku s dálkovým ovládáním - má své mouchy, ale zejména v červené a žluté barvě svítí hezky (a lze ji snadno ztlumit), naopak modrá je dost vyblitá. Kupodivu i bílá je použitelná, i když je trošku vidět, že barvy nejsou úplně dokonale smísené. A dvě 40 W svíčky s malým Edisonovým závitem nahradily dvě podobné svíčky, údajně s 9 watty každá. Za cenu pod 100 Kč s poštovným za jednu svítily obstojně, ale od devíti wattů jsem čekal více, a tak schodiště trošku potemnělo.
Dlouho ale byly LED žárovky použitelné pouze pro náhradu menších příkonů. Ze zvědavosti jsem pak pořídil 13W "corn" žárovku s 86 SMD diodami. Svítí podobně jako 80W žárovka kterou nahradila, barva světla není dokonalá. Pořídil jsem ještě podobnou s uvedenými 20W příkonu, ale ta svítila prakticky stejně. Do hry se tedy vložil wattmetr.
Ten ukázal, že s popisem na eBayi to nemusí být úplně v pořádku. Pětiwattová žárovka ze spíže odebírá pouhých 2,8 wattu. Devítiwattové svíčky na schodišti jen něco málo přes čtyři. Perpetuum mobile má vestavěná i deklarovaná dvacítka, ta si bere pouhých 14,5 wattů a její srovnání s reálnou třináctkou vedle tak bylo na místě. Ostatní kusy ale docela odpovídaly.
Poučení je jasné, dostanete to, za co si zaplatíte, ale návratnost je rozumná. Žárovky za podezřelou cenu byly skutečně podezřelé, za dvacítku jsem dostal rozdíl ceny bez problémů zpátky. Barva je dost nevyrovnaná, vyloženě nespokojený jsem byl ale jen s těmi úplně prvními. S životností jsem spokojený, ani vyhořet jsem zatím nevyhořel a ta jediná, co odešla, odešla spořádaně - vlastně pořád svítila, i když jen maličko. Úspora energie je znatelná, ale rozhodně nelze počítat jen s rozdílem wattáží - v těchto podzimních dnech už v obýváku žárovkama nezatopím, když jsem měl klasické žárovky, stačilo je zapnout, aby v září teplota v domě rostla. Teď už ne. A když bylo na schodišti 80 wattů, tak se zhasínalo, teď je tam devět a světlo svítí celý večer, co kdyby se třeba děti vzbudily a chtěly dolů. Na větší příkony to pořád úplně není - už ta 13W LEDka nahrazující 80 W je hrozně velká, větší příkony ještě větší. A vzhledem k tomu, že dnešní svítidla jsou často omezené na nějakých 70-80 wattů běžných žárovek, nezbývá než tam pro rozumné světlo strčit CFL. Ale myslím, že to je jen otázka času...

4 komentáře:

vitsoft řekl(a)...

Při měření příkonu spínaných zdrojů hraje velkou roli princip použitého wattmetru, jestli měří střední nebo efektivní hodnotu proudu a napětí, jestli umí integrovat jejich součin, jestli má dostatečnou šířku frekvenčního pásma.
Nejvíce vypovídající údaj asi získáme přímo bytovým elektroměrem, pokud necháme měřenou žárovku svítit jako jediný spotřebič po definovanou dobu.

Pavel Koběrský řekl(a)...

Tak určitě. Wattmetr je samozřejmě taky z Číny, takže jak to s ním je se asi moc nedozvím. Ale u jiných spínaných zdrojů (různé adaptéry) to odpovídá tomu, co je na krabičce.

lednáček řekl(a)...

To mě fakt dostalo: "OSRAM.. ale byl jsem opět osrán" :) K tomu teplu, já mám nějaké LED žárovky OSRAM a Evolve 6W, náhrada za 45W klasickou a celkem mě překvapilo, jak jsou teplé. Všude totiž píšou, jak LEDky vůbec netopí, což je nesmysl.

Anonymní řekl(a)...

Tak s těma bodovkama jsme to přesně řešili doma taky. Halogenky nevydržely nic a velká spotřeba. Nahradil jsem to bodovkama GU10, které jsem koupil ZDE.
Nyní spokojenost, už rok bez problému.