29 srpna 2007

Kde ověřit podpis o víkendu?

Jsem teď na několik týdnů na služební cestě a domů se vracím jenom na víkendy. Zároveň jsem v tuto dobu potřeboval rozdělit nemovitost v podílovém spoluvlastnictví – na což je podle občanského zákoníku výslovně potřeba písemná smlouva. A v n-té vyhlášce zeměměřičského a katastrálního kdovíčeho je uvedeno, že na ní musí být ověřené podpisy. A to na původní smlouvě nebyly. Takže jsme je museli nechat ověřit – jenže – jak to udělat, když jsem v Praze jenom o víkendech?

Normálně by to asi bylo jednoduché, obtelefonovali bychom notáře a s některým z nich bychom se na sobotu jistě dohodli. Tedy pokud jim to členství v státem posvěceném kartelu zvaném Notářská komora dovoluje – nijak jinak si nedokáži vysvětlit to, že ani jeden z několika stovek notářů v Praze a okolí nemá alespoň některou sobotu v měsíci otevřeno. Ale my jsme se tuto skutečnost dozvěděli až v pátek odpoledne, kdy již notářstvo hromadně a svorně odjíždí na víkend.

Nastupuje úmorné hledání na internetu a poznání, že existuje relativně překvapivé množství obcí, které mají otevřeno v sobotu. Obce to jsou spíše menší, což se dá vysvětlit tím, že starosta přes týden pracuje a v sobotu starostuje. Některé z nich dokonce v sobotu ověřují podpisy, většinou jsou ale daleko.

Existují ale dvě světlé výjimky. První z nich je Praha 9, jediná pražská městská část, která úřaduje v sobotu, resp. je na jejích stránkách možné najít, že úřaduje v sobotu (chtěl jsem sem dát odkaz, ale už jsem ho nenašel, takže je možná chválím zbytečně). Na ostatních stránkách městských částí je totiž někdy umění najít i běžnou otvírací dobu. Pro jistotu telefonujeme a dozvídáme se, že o prázdninách toto bohužel neplatí.

Druhou světlou výjimkou jsou Mnichovice – městečko v malebném Ladově kraji. Na jeho náměstí se nachází informační centrum, které je otevřené i v sobotu dopoledne a ověřuje podpisy. Ověřování ověřujeme telefonicky a vyrážíme. Před polednem ověřujeme naše dva podpisy a chvíli po poledni zjišťujeme, že ve smlouvě je vážná formální chyba. Ručně dopisujeme opravnou doložku a vyrážíme na hezký výlet v okolí Ondřejova – když už jsme se tam přes celou Prahu trmáceli. A výlet stojí za to…

Smlouva je navzdory opravné doložce oprávněně odmítnuta a čeká nás podobný scénář. Nyní už míříme najisto do Mnichovic a odjíždíme spokojeni. Paní v centru nám dokonce doporučí koupání v rybníku Jureček v Radošovicích – přírodním koupališti, které nabízí skoro dokonalou prvorepublikovou iluzi.

V pondělí katastr nemovitostí smlouvu a s ní celý vklad přijal. Také díky skvělému mnichovickému informačnímu centru. Notáři a zejména Praha by se měli stydět…

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

zminku o uradovani na MU Praha 9 jsme nasli. viz: http://www.praha9.cz/?c_id=6249
pres prazdniny maji bohuzel zavreno. Presto dekujeme za uzitecnou informaci.

Novotni

Anonymní řekl(a)...

Diky za uzitecne info, nasel jsem take otevreno v so na Praze 1:

http://www.praha1.cz/cps/uredni-hodiny-praha1.html

Jarda

Anonymní řekl(a)...

i když jsou tyhle informace kdo ví z jakého roku, tak pořád jsou bohužel aktuální....děkuji za informaci ohledně Mnichovic!!!!

Anonymní řekl(a)...

zkuste Czech Point třeba na Hlavní poště v Jindřišské - tam mají otevřeno prakticky non-stop ;-)