07 září 2006

Otočná luneta: návod k použití

Docela mě překvapilo, že se mě několik lidí ptalo, k čemu je vlastně to otočné kolečko na mých nových hodinkách. Zamýšlené užití je jedna věc, luneta se ale dá používat i k dalším věcem.
Luneta je většinou součástí potápěčských hodinek. Účelem bylo změřit délku ponoru; přeneseně se tedy dá změřit délka čehokoliv. Lunetu natočíme "nulou/dvanáctkou" na místo, kde je zrovna minutová (hodinová) ručka a potom podle polohy minutové (hodinové) ručky vzhledem ke stupnici odečítáme délku od začátku v minutách (hodinách). Potápěčské hodinky mají často lunetu otočnou jen proti směru hodinových ručiček, aby případné náhodné otočení ponor zkracovalo. Nebo mají ještě lépe zámek.
Druhé užití je taky poměrně logické - vařím vajíčka na tvrdo, má to trvat deset minut. Nastavím tedy k minutové ručičce "padesátku/jedenáctku" a za dvacet minut zjistím, že jsem to o deset minut přehnal.
Dále se dá pomocí lunety sledovat jiná časová zóna - Kostarika je od SELČ osm hodin navíc, nastavím tedy "nulu/dvanáctku" na osmou a podle hodinové ručičky na lunetě odečítám hodiny v Kostarice. Jestli to je rychlejší než prostá aritmetika si ale nejsem jistý. Do dokonalosti toto dotáhly hodinky s GMT ručkou ("zulu time"), které mají ještě jednu hodinovou ručku obíhající dvakrát pomaleji a lunetu rozdělenou na čtyřiadvacet kousků - pak je možné mít na běžné hodinové ručce lokální čas, na GMT ručce jiný (například právě GMT/UTC) a pootočením lunety sledovat zónu třetí.
Další možnost - u hodinek, kde se nedá zastavit vteřinovka je možné si poznačit její relativní polohu k přesnému času.
Jiná - potřebuju si zapamatovat číslo od jedné do šedesátky, tak si ho nastavím ke dvanáctce.
U hodinek, které nemají jednosměrnou lunetu je možné pomocí lunety stříhat metr.
Natočením lunety mimo výchozí polohu vzbudíte dojem, že vám o něco jde.
Lunety, které se snadno otáčejí samy, mohou pedanti využít k uspokojení potřeby je uklízet zpátky do polohy 0/12.
Nastavením lunety na první hodinu mohou skauti eliminovat vliv letního času při určování severu podle slunce.
Pokud se vám nechce hodinky seřizovat, neseřizujte. Otáčejte lunetu.
Nebo třeba pište články a vymýšlejte další stupidní využití lunety...

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nebo třeba pište články a vymýšlejte další stupidní využití lunety...

take dobre vyuziti lunety

Anonymní řekl(a)...

Pro me ma luneta nejvetsi vyuziti jako antistress :)

Proste porad tocim dokola dokud me to neprestane bavit, tim se pekne clovek uklidni :)

Martin Tisancin řekl(a)...

Myslim, ze otocna luneta je uzitecny vynalez a je dobre, ze se tady o tom pise. V mnozstvi ruznych funkci, ktere dnesni hodinky maji, se na jeji puvodni vyznam zapomina. Jednou jsem byl dokonce svedkem toho, jak se, v prodejne specializovane na hodinky, personal(dve prodavacky) divil, ze "s tim jde otáčet! ja jsem myslela, ze je to jen na okrasu"

Anonymní řekl(a)...

Já mam lunetu dokonce i na digitálkách a tam mi přijde užitečná asi jako automat na kondomy ve Vatikánu... Oproti tomu je luneta na analogovejch hodinkách jako ta nejvíc užitečná věc.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za info. Vždycky jsem odhadoval, že se to k něčemu takovému používá a teď už vím k čemu. :-) Díky za pěkné info. Ondra

Anonymní řekl(a)...

Příjemný článek, dobré čtení, pobavil...

Anonymní řekl(a)...

Hlavne je to dobre k pocitani vypitych piv. Vzdy, kdyz prinesou pivo, otocim lunetou o 1 hodinu. Da se i po minute, ale stejne po 12. pive malokdo si vzpomene tocit lunetou. Casto i driv :)

Unknown řekl(a)...

Na pocitani piv je to paradni zalezistost :)

Anonymní řekl(a)...

Tak počet piv u mně vítězí na plné čáře!! Dík hoši. :D

Anonymní řekl(a)...

Hodinky s pivoměrem mám už čtyřicet let. Nepostradatelné v případech, kdy se u stolu píše na jeden lístek.