14 ledna 2008

Přednost chodce před tramvají?

Podle expertní komise ministerstva dopravy by měla být zrušena přednost tramvají před chodci na přechodu. Je to dokonalá ilustrace boje zdravého rozumu s politickou korektností:
Politická korektnost (PK): "Měli bychom chodcům dát přednost na přechodech, jsou těmi slabšími a na každou nehodu doplácejí oni..."
Zdravý rozum (ZR): "No jo, ale vozidla jsou těmi silnějšími protože jsou těžší a nedokážou tak rychle zastavit..."
PK: "Hm, u tramvají to dává smysl. Ale auta dneska mají ABS, EBD, BA a kdoví co ještě, navíc je nikdo nemá rád, tak dáme tramvajím výjimku!"
ZR: Posmutněn odchází s myšlenkami na brzdící autobusy a kamióny...
Chodci masově vstupují pod tramvaje s očekáváním, že mají přednost.
Konec 1. dějství.
2. dějství
PK: "Chodci nám skáčou pro tramvaje, protože si myslí, že by měli mít přednost."
ZR: "Já jsem to říkal."
PK: "Tak co navrhuješ ty reakcionisto?"
ZR: "Zrušit přednost pro chodce, protože fyzikální zákony prostě neobejdeme a je v podstatě jedno, jestli se jedná o tramvaj, kamión autobus nebo v některých případech i osobní auto..."
PK: "Fyzikální zákony jsme nikdy neratifikovali, ty nás zajímat nemusí. Zrušíme přednost tramvají, tak budou mít chodci alespoň jasno, že mají přednost přede vším co po silnicích jezdí."
Chodci dále umírají pod koly tramvají, tentokrát ale se šťastným vědomím, že přednost měli oni!
Dramatická hudba.
Konec.

1 komentář:

(rm) řekl(a)...

V tom návrhu jsou i další veselosti. Mě se třeba líbí starý trik s navýšením limitu škody, při které je nutné volat policii, na 250 tisíc. Jestli v tom je něco jiného než pokus o sražení statistik nehodovosti (které tak kouzelně klesly po posledním navýšením na 50k - mrtvých však záhadně přibylo), tak bych chtěl vědět co.
Ale co, hlavně že není (tady u nás) válka, no ne?