14 února 2007

Rádio Jerevan aneb co všechno včera havarovalo v Moskvě

Média mají s letadly věčný problém - běžný redaktor možná tuší, že existuje nějaký Boeing a Airbus, nejvíce jej ale zajímají když nouzově přistávají kvůli nějaké prkotině. Tady začíná práce novináře, který celou věc maximálně rozmázne aniž by čemukoliv rozuměl. Zejména když nemá dost času a chce svým čtenářům něco předhodit co nejdříve.
Vrcholem všeho byla včerejší havárie letadla na moskevském letišti Vnukovo. Média nejdříve hlásily, že havaroval Airbus A310 na cestě do Berlína. Tedy widebody pro nějakých 200 pasažérů. BBC následně upřesňuje, že to bylo nákladní letadlo. Ruské vládní orgány upřesňují, že v letadle byli pouze tři členové posádky (trošku málo na A310, pakliže to skutečně nebylo cargo), a že to byla A310 (tady si už nejsem jistý, jestli to spletla i vláda, nebo to média domyslela. Spiegel Online hlásí, že to byla A310 společnosti Germanwings (ano, Germanwings létají v tuto dobu z Vnukova do Berlína, ale linku operují Airbusem A319, tedy od A310 diametrálně odlišným strojem. Navíc že by byl linkový stroj bez pasažérů? Z Vnukova létají ještě další dvě společnosti - Air Berlin používá Boeing 737-300 a Aeroflot Airbus A-320). Objevují se první zprávy o tom, že to byl soukromý stroj. Německá televize mezitím hlásí, že to byl nějaký low-cost s A310 (nevím o žádné nízkonákladovce s A310) a že havarovalo ještě jedno letadlo, a to sice Challenger - tedy určitý náznak pravdy v hromadě dezinformací. Germanwings popírají, že by šlo o jejich letadlo.
Sky News hlásí, že nešlo o A310 (konečně), ale o menší letadlo. CNN pravdu zase o něco vzdaluje - hlásí Bombardier LearJet - tedy malý bizjet, zhruba osmkrát menší než původně hlášený A310. iDnes píše, že to měl být původně Airbus, ale že to bylo popřeno - toto vtipně doplní ilustrační fotografií Boeingu 747. Německý kanál N-TV hlásí Bombardier Challenger 60 (což je asi nějaký hybrid LearJetu 60 s Challengerem 600?). Nakonec se upřesňuje, že šlo o společnost Ford Aero a jejich Challenger 600. Čekám, kdy se objeví zpráva, že to je Ford Tri-motor. Trošku zpestření do stabilizované situace vnáší zpráva, že se jednalo o Challenger 850, tedy o něco větší stroj. Situaci uklidňují Airliners.net zveřejněním fotky postiženého stroje:


Belgický list De Standaard ukončuje spekulace: "Letoun bez posádky havaroval v Moskvě".

Čerpáno také z fóra na Airliners.net.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Vůbec mě to nepřekvapuje. Už je to víc jak rok, kdy jsem si v rámci novoročního předsevzetí předsevzal, že nekoupím noviny. Nekoupil ... a o nic nepřišel. I ta sedmá velmoc si musí vydělat na chléb svůj vezdejší a jako novinář vím, že je tlak na rychlost (nestihneš nic ověřit) a bulvárně laděné, jednoduché informace bez souvislostí (koho to zajímá?). Kolegové novináři si o sobě často myslí, že jsou CML (centrální mozek lidstva) a podle toho se taky chovají a pracují. Znám vysoce postavenou novinářku, která tvrdí, že v Severní Korei se mají dobře a není tam žádný hlad a jinou, která slovní spojení "ekosystém lužního lesa" chtěla nahradit slovy "les ve kterém teče řeka". jinak článek je to velmi vtipně napsaný - gratuluju.