31 října 2006

Kapalinová hysterie

Poté, co Britové zhatili pokusy o atentát na několik letadel, který prý měl být proveden "tekutou bombou", zavedla Evropská unie hned několik opatření, které bych si dovolil okomentovat:
Tekutiny mohou být baleny maximálně po 100 ml, všechna balení musí být vložena do průhledného uzavíratelného igelitového pytlíku o maximálním objemu jeden litr.
Paráda, musím sehnat malou holicí pěnu, malý deodorant (případně tyčinku - ale co už není tyčinka a je gel?), kdyby mi náhodou moje zapsané zavazadlo ztratili. Abych nedostal trombózu, tak budu několikrát za let pípat na letušky, ať mi přinesou další nápoj do jednoho deci. Když poletím low-costem, tak si doma rozliju vodu do vhodných balení do 100 ml. Napadají mě ty, které mi vždycky dává doktorka, když chce přinést ranní moč.
Je možné mít tekutiny z duty free...
To je fajn, akorát doufám, že duty free začne za duty free ceny prodávat i nealko. Sice jej budu moct otevřít až za poslední bezpečnostní prohlídkou, ale aspoň že tak. Trošku ale očekávám, že ceny budou blíže cenám v bufetu na Ruzyni. Proč by taky ne, když jim Evropská komise tak krásně nahrála.
... ale duty free musí být na evropském letišti.
Evropský trh alkoholickými nápoji si rozvracet nedáme!

Jinak musím říct, že obdivuji muslimské chemiky, kteří dokážou vytvořit "tekutou bombu", která by dokázala ublížit poměrně dost pevnému a dost nehořlavému letadlu, nevybuchla po cestě a dala se snadno, rychle a nenápadně umíchat na palubě. Tohle evropané ještě nedokázali. A chemici z USA už vůbec ne. Ale dokázali vytvořit přístroje, které by určitě dokázaly podezřelé chemikálie detekovat. Proč situaci ale řešit jednoduše, když to jde složitě a zároveň si všechny cestující přizpůsobíme přesně tak jak potřebujeme - do podoby krávy vedené koridorem z elektrických ohradníků...

Žádné komentáře: