26 října 2006

Fyziologické projevy konzumace chilli

K pokusu bylo použito jeden den uleželé1 minutkové chili con carne (cibule, vepřové maso (200 g), Heinz Baked Beans, mleté chilli papričky, chilli omáčka, pepř, pálivá paprika, římský kmín, sůl, stroužek česneku), jako příloha rýže okořeněná ostrým thajským curry. K chlazení použit lahvový světlý výčepní Budvar.
Výchozí stav - 69 tepů za minutu, mírný hlad. První fyziologické změny již při přinesení jídla - pulz stoupá na 71, slinné žlázy produkují větší množství čiré tekutiny. První sousta umožňují subjektu vychutnat si vyrovnanou chuť jídla, postupně se dostavuje pocit pálení v ústní dutině - poctivě chlazeno pivem.
Zhruba v polovině jídla dosahuje pálení skoro hraničních hodnot. Pulz stoupá na 86 úderů za minutu, subjekt se musí zbavit většího množství nosního hlenu.
Ke konci jídla dosahuje pálení až nepříjemné intenzity, srdce buší na frekvenci 94 Hz. Za hrudní kostí se objevuje pocit tlaku, subjekt pociťuje ambivalentní lehkost a těžkost zároveň. Silně se potí. Častost usrkávání chladící kapaliny roste. Po dokončení konzumace jediný kvantitativní údaj vrcholí na 96 tepech za minutu.
Subjekt je spokojen, cítí se povznesen a opřen do židle odpočívá. Pocit tlaku za hrudní kostí zůstává ještě asi deset minut po skončení konzumace, vrcholí zhruba v páté minutě, kdy již pulz klesá na 82 Hz. Dalších pět minut přináší snížení o pouhé dva údery za minutu.
Patnáctá minuta znamená další výraznější pokles, tentokrát na 77 tepů na šedesátinu hodiny.
Po dvaceti minutách se situace nemění, subjekt stále pociťuje euforii a obluzen odesílá tristní blogpost.


1 první den bylo až nejedle ostré

Žádné komentáře: