29 května 2008

WAW, Terminál 2

Varšavské letiště má konečně otevřený celý nový terminál, po obrovských a dost ostudných průtazích. Přílety už fungovaly delší dobu, odlety byly otevřeny v polovině března, tedy zhruba dva roky po plánovaném termínu. Dneska jsem odtamtud poprvé odlétal.
Ale popořádku - check-in pro Schengen probíhá stále v T1, na místě pasovky je centrální security check (hurá) ale hned za ním je to jinak - jedna chodba se posunula o kus vedle a vede právě do nového terminálu. Bohužel to s sebou nese jednu tragédii - Coffee Heaven zůstal v té staré chodbě a tedy mimo tranzitní prostor, což jsem, natěšený na mocha se šlehačkou, zjistil až příliš pozdě.
V tranzitu se dá konečně vybrat z více restaurací, obchody taky vypadají lépe. Jedna zvláštnost je, že cestující do neschengenských zemí nejprve projdou security do tranzitního prostoru se schengenskými gaty - a teprve ten je předělen pasovou kontrolou, takže člověk čeká na letadlo do Prahy a kolem něj procházejí koupáci s kapsičkou s nápisem Egypt na krku.
Celkový dojem je poměrně slušný, jedná se o obrovské zlepšení. Varšavské letiště toto rozhodně potřebovalo...
Co se planespottingu týče, tak není Varšava úplně nezajímavá - LOT na dálkovkách provozuje 767, na krátkých tratích proudové Embraery obou sérií, za druhým terminálem postávají Tu-154 a Jak-40 polské armády, ted jsem dokonce viděl PZL M-28 (ten jsem neznal a musel si najít) a hlavně - UPS do Varšavy posílá MD-11, což je velká krása.

Žádné komentáře: