27 března 2007

Zrušte zimní čas!

To, že nemám rád změny času je o mně poměrně známé. V neděli jsem se o tom opět přesvědčil - na asi hodinovou akci začínající v deset ráno jsem dorazil v jedenáct a mohl jsem si tak užít obličeje vycházejících účastníků, kterým bylo úplně jasné, co se děje. Ačkoliv jsem ještě v týdnu kolegům zjišťoval, zda, kdy a kde se čas mění, sám jsem na to totálně zapomněl. Stálo mě to dvě hodiny času a dvacet kilometrů ujetých autem navíc - svůj podíl energetické úspory z letního času jsem tím pravděpodobně dramaticky přečerpal...
Můj roční syn změnu času taky úplně nepochopil - šel spát podle letního (v osm), usnul podle zimního (v devět) a vzbudil se podle letního (v sedm). V důsledku jsem jej tedy uspával mnohem déle a vyspal jsem se mnohem méně.
Řešení je ale jednoduché - čas neměnit. O tom se koneckonců už nějakou dobu mluví, většinou ale snahy vedou ke zrušení letního času. Myslím si, že mnohem efektivnější je zrušit čas zimní.
Letní čas sice neodpovídá času slunečnímu, ale to je v zásadě jedno - pro určitou část časového pásma stejně čas odpovídá slunečnímu času jen několikrát ročně, pro jiné regiony neodpovídá nikdy a některé oblasti jsou úplně v jiném časovém pásmu než by měly být - například západ Francie nebo Španělska, skoro celá Čína (která používá jediné pásmo). Nebo Island - tento malebný ostrov, často uváděn jako vzor dokonalého státu, je celý v jiném časovém pásmu (UTC) než kam geograficky náleží (UTC-1). A jak jinak, Islanďané si celoročně užívají letního času.
Jak by to vypadalo u nás? Jako rodilý Ostravak si vezmu za příklad naši matičku Prahu. V létě by se tedy nic nezměnilo - v polovině června by občanský úsvit začínal ve čtyři hodiny a sedm minut ráno, naopak občanský soumrak by končil na konci června přesně v deset hodin večer. Tady není co řešit, člověk si může jít ráno zaběhat stejně jako může večer posedět u piva.
A jak v zimě? Občanský úsvit by začínal nejpozději na přelomu roku v 8.22 (za zimního času 7.22). Občanský soumrak nejdříve v polovině prosince v 17.38 (za zimního času o hodinu dříve, tedy v 16.38). A odvažuji si tvrdit, že o hodinu později využije světlo více lidí, než o hodinu dříve. Přece jenom se už ráno nevstává podle Františka Josefa.
Jestli by to byla ekonomicky taková změna si netroufám odhadovat - pokud ano, tak budeme šetřit, jak doporučuje Václav Havel. Třeba tím, že budeme používat úsporné zářivky, jezdit auty na vodík a přitom nesvítit nebo jako sám Havel pětilitrovým Mercedesem, abychom netrpěli vibracemi.
Co se ale ušetří jsou dvě věci. Zaprvé transakční náklady změny - čas strávený na přestavování hodin, hodina čekání/hodina zpoždění v dopravních prostředcích, zbytečné omyly, dopravní nehody a spousta času protestujících a bloggerů. Tou hlavní úsporou je ale lidská důstojnost a svoboda. Minimálně já nepovažuji Hitlera/komunisty/Evropskou unii za dostatečný důvod, proč by měl občan nějak měnit natolik osobní záležitost, jakou je životní rytmus.
P.S. Časy pro Ostravu by byly 3.53-21.42 a 8.06-17.24. Proto se chodí v Praze do práce později.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ted jsi mi pripomel tu pasaz ze Dne Ivana Denisovice, jak se tam ti vezni v Gulagu bavi o tom, ze poledne bylo vzdycky ve dvanact a ze ti pani v Moskve maji asi hodne velkou silu, kdyz dokazou pohnout i sluncem, aby bylo poledne v jednu. Ja jsem teda naopak za zruseni letniho casu, poledne v poledne a kdo chce v lete vstavat driv, at si klidne vstava.

Anonymní řekl(a)...

Nevíte o čem mluvíte. Zimní čas odpočívá 60 let na smetišti dějin. Pokud chcete, pošlu Vám text o časech. Jinak celoroční letní čas není možné zavést. Jde o to, že pásmo SEČ je přetaženo. Pokud by tedy byl trvale SELČ, tak by v lednu ve Francii svítalo v 10. Spojení: milan.ambroz@centrum.cz

Pavel Koběrský řekl(a)...

Zimním časem jsem nemyslel zimní čas, ale čas v zimě - omlouvám se za neznalost a děkuji za upozornění na fenomén zimního času.
Ad Francie - právě ve Francii mě myšlenka posunutí času o jednu hodinu napadla, protože mi to tam náramně vyhovovalo. Asi by se pak ale musely časy v EU dělit holt někde jinde.
Primárně mi jde ale o změnu času, která mi přijde jako naprostá zhovadilost.
Ad emko - mám s tím jediné dva problémy: otvírací hodiny a jízdní řády...